(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2015)
Celem artykułu jest określenie pozycji konkurencyjnej spółki w oparciu o analizę kluczowych czynników sukcesu przy wykorzystaniu profilu konkurencyjnego. Sformułowano pytania badawcze: Jakie są kluczowe czynniki sukcesu w grze konkurencyjnej przedsiębiorstwa? Jaką pozycję konkurencyjną zajmuje przedsiębiorstwo w relacji do głównych konkurentów? Przeprowadzono analizę benchmarkingu w odniesieniu do liderów na dwóch rynkach: prefabrykatów i mas betonowych wyłonionych na podstawie analizy map grup strategicznych. Podjęte badania służą uzyskaniu potwierdzenia o konieczności stosowania narzędzi analizy i oceny pozycji konkurencyjnej na rynku dla podejmowania przez podmioty gospodarcze optymalnych decyzji w przyszłosci.