(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2015)
Efektywność i sprawność pracy zespołu zależy od warunków jego funkcjonowania. Istotne jest przywództwo, wiedza i umiejętności pracowników, warunki rozwoju, typ osobowości oraz oczekiwania zatrudnionych osób. Praca w zespole wiąże się z podziałem zadań i pełnieniem określonych ról przez jego członków. Role te powinny być zgodzie z indywidualnymi predyspozycjami pracowników, co przyczynia się do dobrego współdziałania i większej sprawności funkcjonowania zespołu jako całości.