(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2015)
Istotę i składniki kapitału ludzkiego przedstawiono na tle zmian stanu liczebnego mieszkańców miast i wsi oraz struktury ludności według płci, wieku i nieco szerszej według poziomu wykształcenia. W opracowaniu podjęto próbę wykazania zmian w okresie międzyspisowym 1988-2011.