(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: W życiu człowieka możemy wyróżnić trzy okresy: etap zdobywania wiedzy i umiejętności, czas świadczenia pracy oraz wiek emerytalny. Regulacje prawne decydują o możliwości przejścia na emeryturę. W pracy omówiono skutki podwyższenia wieku emerytalnego dla rynku pracy oraz przedstawiono propozycje rozwiązań prawnych, które pozwolą na znaczne zmniejszenie bezrobocia w kraju.