(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści:Na początku XXI wieku upowszechniły się pojęcia: globalizm, terroryzm, asymetryczność współczesnego świata, czy problemy: ubóstwa, głodu i rozwarstwienia dochodów społecznych. Te wszystkie zagrożenia mogą być pożywka dla działań terrorystycznych. Autor niniejszego artykułu jest przekonany, ze właściwa prewencja terroryzmu zaczyna się od poznania ianalizy przyczyn społeczno-politycznych, a nie tylko samych przejawów. W artykule została podjęta próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: Czy asymetryczność współczesnego świata to zjawisko jednostkowe czy codzienność? Czy asymetryczność współczesnego świata to problem tylko wewnętrzny jednego państwa, czy wykracza poza jego granice? Pierwsza część artykułu opisuje pojęcie współczesnych konfliktów asymetrycznych, w drugiej opisano problematykęcech charakterystycznych konfliktów asymetrycznych –terroryzm, natomiast w części trzeciej opisano wybrane zagrożenia na początku XXI wieku. Przyjętą metodą badawczą jest krytyczna analiza dokumentów i literatury. Autor ma nadzieję, że zapoczątkuje większą dyskusję na temat zagrożeń asymetrycznych współczesnego świata.