(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści:Celem artykułu jest zaprezentowanie podejścia rynków finansowych do ryzyka inwestycyjnego powiązanego z długiem publicznym w latach 1970-1990. Wrazz upadkiem systemu Bretton Woods zaciąganie długu państwowego przybrało na znaczeniu wobec wyeliminowania licznych restrykcji co do przepływów kapitału. Niemniej, zaciągany dług, nie posiadał wystarczającego zabezpieczenia, a przez to generował ryzyko. Podjęte rozważania pozwoliły jednoznacznie dowieść, że dług publiczny zaciągany w latach 70. i 80. nie był pozbawiony ryzyka inwestycyjnego, wynikającego z kondycji finansowo-gospodarczej krajów dłużniczych i dynamicznych zmian globalnej sytuacji makroekonomicznej. Niestety do 1982r. ryzyko to nie było analizowane przez pryzmat znanych obszarów zagrożeń. Reorientacja tego podejścia dokonała się dopiero, gdy rynki finansowe problemy z obsługą długów narodowych przestały rozpatrywać jako czasowy brak płynności, lecz jako strukturalną niewypłacalność państw –emitentów.