(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Postępująca obiektywnie globalizacja wyzwala pytania co do jej stanu (zwłaszcza wśród mieszkańców), możliwości oddziaływania na nią, szczególniewaspekcie ekonomicznym. Rosnąca ważność turystyki wskazuje zasadność jej istotnej roli w rozwoju regionu, konsumpcji ludności. W celu poznania potrzeb, postaw i preferencji mieszkańców Mazowsza (wiodącego regionu Polski) co do ważniejszych problemów globalizacji –przeprowadzono badania metodą wywiadu w listopadzie 2011roku. Wyniki badań mogą być użyteczne w decyzjach zarządczych na poziomie regionu i na innych poziomach zarządzania.