(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W pracy podjęto próbę przedstawienie UML 2.3 jako metody wzarządzaniu wytwarzaniem oprogramowania orazscharakteryzowanie słabych imocnych stron. UML służy do modelowania dziedziny problemu (opisywania-modelowania fragmentu istniejącej rzeczywistości –na przykład modelowanie tego, czym zajmuje się jakiś dział w firmie) –w przypadku stosowania go do analizy oraz do modelowania rzeczywistości, która ma dopiero powstać –tworzy się w nim głównie modele systemów informatycznych.