(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie wpływu ubezpieczeń społecznych na stosowanie przez pracodawców różnych form zatrudnienia. Na początku, podane zostały ogólne informacje o ubezpieczeniach społecznych oraz przedstawiono pokrótce proces kształtowania się systemu ubezpieczeń społecznych w Polsce. Dalej wymienione zostały aspekty prawne i obowiązki składkowe najpopularniejszych form zatrudnienia, tj.umowy o pracę, umowy zlecenia i umowy odzieło. Następnie, porównano ubezpieczenia społeczne wynikające z zawierania tychże form zatrudnienia oraz ukazano,które z nich są korzystne dla pracownika, a które dla pracodawcy.