(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem artykułu jest analiza działalności narodowych organizacji turystycznych (NTO) w zakresie promocji turystycznej państw. Szczegółowej analizie poddano działalność promocyjną Polskiej Organizacji Turystycznej (POT) na rzecz kreowania wizerunku turystycznego Polski. W artykule przedstawiono m.in. wielkość nakładów finansowych poniesionych na promocję turystyki, rodzaje oraz charakterystykę wykorzystywanych instrumentów promocji, funkcjonowanie polskich ośrodków informacji turystycznej za granicą (POIT), a także główne rynki, do których kierowany jest przekaz promocyjny. W artykule postawiono tezę badawczą, iż aktywna działalność POT w zakresie promocji, w znacznym stopniu determinuje rozwój turystyki przyjazdowej do Polski.