(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule podjęto kwestię narastających procesów depopulacyjnych wPolsce i Europie jako skutek zmian społecznych, w tym zmian postaw prokreacyjnych. Istotne znaczenieprzy projektowaniu aktywności prokreacyjnej ma dominujący model rodziny i polityka rodzinna ze strony państwa.