(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu wy-branych zmiennych makroekonomicznych, tj. kurs USD, stopa procentowa, Produkt Krajowy Brutto, stopa inflacji oraz stopa bezrobocia na eksport i import towarów oraz saldo obrotów towarowych w Polsce. W badaniu zastosowano metody klasyczne (współczynnik korelacji liniowej Pearsona) oraz metody nieklasyczne (test przyczyno-wości Grangera).