(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Jednym z najważniejszych czynników w konkurowaniu państw w warunkach gospodarczych jest jakość siły roboczej, określona między innymi poprzez zdobywanie kwalifikacji. Sama kariera zawodowa to ścieżka rozwoju zawodowego zmierzająca właśnie do zdobycia kwalifikacji. Dla jednych jest to związane z dobrze płatną iinteresującą pracą, dla innych zaś stawianie coraz to nowych celów i osiąganie sukcesów poprzez awans zawodowy.Celem artykułu jest ukazanie istoty kariery zawodowej oraz możliwe jej przebiegi zarówno dla kobiet jak i mężczyzn.