(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Trwający odlat kryzys wsi i rolnictwa polskiego wymusza szczególną potrzebę działań naprawczych. Odnowa obszarów wiejskich może dokonać się głównie poprzez zmiany w sferze pozarolniczej i tworzenie nowych miejsc pracy w wielu dziedzinach stanowiących otoczenie rolnictwa. Warunkiem poprawy jest wyzwolenie aktywności społeczności gminnych w celu znalezienia możliwości wykorzystania posiadanych rezerw.W odniesieniu do obszarów wiejskich istnieje wiele idei, programów, projektów czy koncepcji wspomagających wzrost gospodarczy w skali lokalnej. Artykuł zawiera przegląd koncepcji teoretycznych, które mogą służyć instytucjom i społecznościom.