(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Artykuł traktuje o tematyce efektywności wydatkowania publicznego wPolsce na tle UE-27. Zostały w nim wytyczone płaszczyzny porównawcze dające podstawę oceny poprawności gospodarki publicznymi środkami pieniężnymi w Polsce w relacji do pozostałych państw-członków Unii Europejskiej. Przeprowadzona analiza wskazuje na obszary wymagające zmian i skutki zaniechania wymaganych reform. Artykuł stanowi tym samym empiryczne spojrzenie na efektywność i racjonalność gospodarowania w sektorze publicznym.