(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem artykułu jest ukazanie problematyki związanej z zarządzaniem kosztami ochrony środowiska. Zaprezentowano specyfikę zarządzania ochroną środowiska, klasyfikację kosztów ochrony środowiska i zarys rachunku kosztów ochrony środowiska. Problematyka poruszona w artykule jest ważna ze względu na brak rozwiązań związanych z pomiarem, dokumentacją, rejestracją, rozliczaniem kosztów ochrony środowiska co utrudnia zarządzanie nimi. Treści artykułu zostały oparte na literaturze przedmiotu z zakresu zarządzania, ochrony środowiska, rachunkowości i rachunku kosztów.