(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Artykuł koncentruje się na zmianach zachodzących na rynku ubezpieczeń na życie w Polsce w latach 1991-2008, a zwłaszcza w strukturze tego działu według składki przypisanej brutto. Badania oparto na analizie danych finansowych, zawartych w raportach rocznych, dotyczących rynku ubezpieczeń na życie, opracowanych przez Komisję Nadzoru Finansowego. W badanym okresie dostosowano przepisy prawne do wymogów istandardów Unii Europejskiej, co spowodowało zwiększenie liczby zakładów ubezpieczeń na życie w Polsce oraz stopnia koncentracji, a także zmiany w strukturze składki przypisanej brutto ubezpieczeń na życie. Klasyczne ubezpieczenia na życie traciły,aż do 2007 r. swój udział na rzecz ubezpieczeń na życie z funduszem kapitałowym.W 2008 r., wg składki przypisanej brutto, ubezpieczenia na życie ponownie stanowiły największą część struktury ubezpieczeń życiowych