(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule przedstawiono problemy jakiemogą wystąpić wprzedsiębiorstwachpodczas wdrażania systemu ABC. Skuteczna implementacja modelu uzależniona jest głównie od wewnętrznych czynników i w mniejszym stopniu od czynników zewnętrznych. Przed podjęciem decyzji o wdrożeniu modelukonieczna jest analiza infrastruktury przedsiębiorstwa, która pozwoli na właściwy pomiar, kalkulację oraz raportowanie informacji dotyczących generowanych kosztów. Zasobami, które powinny zostać wzięte pod uwagę podczas projektowania systemu ABC są pracownicy oraz przepływy informacji kosztowej a takżepoziom informacji kosztowej uznany za pożądany.