(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Jednym z podstawowych problemów, przed którymi stoi administracja podatkowa,jest problem związany ze zjawiskiem uchylania się osób fizycznych od opodatkowania dochodów. Niewątpliwie zjawisko ukrywania dochodów jest powszechnie obecne, aczkolwiek skala tego zjawiska jest ciężka do oszacowania, gdyż osoby unikające płacenia podatków nie mają skłonności do wyjawieniaprawdy w obawie przed następstwami karno-skarbowymi. Nielegalne unikanie opodatkowania objawia się między innymi poprzez nie rejestrowanie prowadzonej działalności gospodarczej, sprzedaż poza ewidencją, czy też zatrudnianie pracowników , na czarno”.Uchylanie się od opodatkowania powoduje powstanie tzw. dochodów nieujawnionych, które mają negatywne następstwa zarówno dla gospodarki jak i społeczeństwa. Można tu choćby wspomnieć ospadku dochodów budżetu państwa a także o zezwoleniu społecznym na niepłacenie podatków. W związku z powyższym organy administracyjne powinny dążyć do ograniczenia tego zjawiska. Czynnikiem, który może wpływać na minimalizację nielegalnego uchylania się od opodatkowania są kontrole skarbowe i podatkowe, których celem jest między innymi sprawdzenie czy dany podatnik wywiązuje się z obowiązku podatkowego.