(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Ukazanie wpływu małych portów morskich na rozwój regionów nadmor-skich w latach 2004-2006. Małe porty morskie dynamizują rozwój i funkcjonowanie regionów nadmorskich poprzez funkcje, które pełnią. Są ośrodkami koncentrującymi różne dziedziny gospodarki takie jak turystyka, rybołówstwo, handel zagraniczny czy transport. Istotnym elementem zawartym w referacie jest analiza porównawcza w czasie i przestrzeni. Obejmuje ona lata 2004 -2006, czyli trzy pierwsze lata po wstąpieniu polski do Unii Europejskiej. Ten ważny okres dla polskiej gospodarki morskiej zostałprzedstawiony na przykładzie portu Kołobrzeg, Darłowo, Ustka i Władysławowo.