(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Dzięki twórczemu wkładowi amerykańskich uczonych już od kilkudzie-sięciu lat jako główny czynnik wzrostu uznaje się kapitał ludzki. Właśnie tę problema-tykę uczyniono głównym przedmiotem opracowania. Podstawowym celem artykułu jest ukazanie dynamiki i aktualnego poziomu wykształcenia ludności Polski na tle przemian demograficznych. Badaniem objęto lata 2000-2006, wykorzystując zwłaszcza wyniki spisów powszechnych z lat 1998 i 2002 uwzględniając podział na miasto i wieś.