(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W Polsce, podobnie jak w wielu krajach świata, podejmowane są działa-nia, których celem jest stworzenie osobom niepełnosprawnym warunków do rozwoju i udziału w życiu społecznym na równi ze sprawnymi obywatelami. W artykule przed-stawiono problematykę zatrudnienia osób niepełnosprawnych jako formę ich rehabilita-cji zawodowej. Ukształtowany w Polsce model kompleksowej rehabilitacji zakłada uwzględnienie wszystkich rodzajów potrzeb osoby niepełnosprawnej w procesie rehabi-litacyjnym. Postępowanie terapeutyczne łączy rehabilitację psychologiczną, medyczną, społeczną i zawodową. Podział ten ma znaczenie jedynie metodyczne, ponieważw praktyce rehabilitacja jest procesem ciągłym a poszczególne jej etapy nakładają sięi uzupełniają.