(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Kontrowersje na temat zależności miedzy inflacją a bezrobociem są jed-nym z rozsławionych zależności makroekonomicznych. Krzywa ta została wyprowa-dzona ze statystycznej analizy przeprowadzonej przez A.W. Philipsa na temat zależno-ści między bezrobociem a stopą zmiany płac nominalnych w Wielkiej Brytanii w okre-sie 1861-1957. Prezentowana zależność podana została wielostronnej krytyce. Jednym znurtów ekonomicznych, który podjął się krytyki prawidłowości występujących w tej zależności jest nurt nazywany „racjonalne oczekiwania”. Nurt ten podejmując krytykębudził zdziwienie wśród ekonomistów. W klasyfikacji szkół i nurtów nie mieścił sięw centrum żadnego z paradygmatów. Współcześnie zaliczany jest do głównego nurtu ekonomii neoklasycznej, pod nazwą nowej ekonomiki klasycznej, nowej klasycznej makroekonomii, lub szkoły racjonalnych oczekiwań. Treść referatu ukazuje główne obszary krytyki keynesowskiej relacji pomiędzy inflacją i bezrobociem. Ukazuje fak-tyczne relacje tych kategorii we współczesnej gospodarce, odnosząc te fakty do wybra-nych krajów Unii Europejskiej. Szukamy równocześnie odpowiedzi na pytanie:,co legło u podstaw tak dynamicznego przejścia nurtu ekonomicznego z marginesu neoklasycz-nego do jej nurtu głównego.