(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Dla menedżerów wielu obecnie funkcjonujących przedsiębiorstw dbanie orozwój intelektualny i zawodowy pracowników, tworzących kapitał ludzki, uzyskało status zadania strategicznego. Jeżeli organizacja chce zatrzymać pracowników iutrzymać ich zaangażowanie na odpowiednim poziomie, kapitał ludzki musi podlegać rozwojowi. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie roli szkoleń, jaką pełnią w rozwoju kapitału ludzkiego przedsiębiorstwa.