(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Banki komercyjne w Polsce podjęły działania zmierzające do polepszenia konkurencyjności, dowodem na to są m.in. zmiany w wielkości aktywów i kapitałów. Konkurencyjność działalności banków mierzona tradycyjną miarą tj. marżą odsetkową NIM wykazała także tendencję wzrostową. Niniejszy referat jest jedynie wprowadzeniem do powyższego zagadnienia. Przedstawione obliczenia stanowią podstawę do dalszych rozważań i analiz w tym zakresie.