(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule przedstawiono proces sekurytyzacji należności z punktu widzenia przedsiębiorstwa, inicjatora tego procesu. Sekurytyzacja to technika refinansowania przedsiębiorstwa dokonywana w oparciu o jego aktywa. Metoda ta może być realizowana w formie tzw. sekurytyzacji tradycyjnej i sekurytyzacji syntetycznej. W artykule określono podstawowe cechy obu form sekurytyzacji iprzedstawiono wpływ każdej z tych form refinansowania na rating przedsiębiorstwa. Przedstawiono również warunki jakie muszą spełniać aktywa poddane sekurytyzacji. Wskazano także spodziewane koszty takiego procesu refinansowania. W zakończeniu przedstawiono wady i zalety sekurytyzacji dla jej inicjatora.