(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Możliwość powiązania poziomu podatku z wysokością osiąganych dochodów czy obrotów stwarzają stawki procentowe. Ta ich cecha sprawia, że znalazły one szerokie zastosowanie w konstrukcjach podatków. Stawki procentowe mogą być stałe (liniowe, proporcjonalne) i zmienne. Przyglądając się obecnym systemom podatkowym można zauważyć, iż stawki stałe znajdują zastosowanie zarówno w podatkach obrotowych, jak i dochodowych (zwłaszcza od osób prawnych), natomiast stawki zmienne wykorzystywane są przede wszystkim wopodatkowaniu dochodów osób fizycznych. W ostatnich latach w Unii Europejskiej obserwuje się konkurencję podatkową państw, wyrażającą się w tendencji do obniżania stawek podatków dochodowych.