(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) lub FMECA (Failure Modesand Criticality Analysis), czyli analiza rodzajów błędów oraz ich skutków polega naanalitycznym ustalania związków przyczynowo-skutkowych powstawaniapotencjalnych wad produktu oraz uwzględnieniu w analizie czynnika krytyczności(ryzyka). Jej celem jest konsekwentne i systematyczne identyfikowanie potencjalnychwad produktu/procesu, a następnie ich eliminowanie lub minimalizowanie ryzyka z nimi związanego. W artykule przedstawiono nie tylko cele i powody stosowaniametody FMEA, ale również etapy przebiegu analizy oraz zalety jej stosowania.