(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Obszary wiejskie zamieszkuje blisko 40% ogólnej liczby mieszkańcówPolski. Ze względu na strukturę wieku, korzystne przeobrażenia innych strukturiprzedstawione wopracowaniu współczynniki reprodukcji – zasoby demograficzne wsistanowią znaczący potencjał rozwojowy. Należy dołożyć wszelkich starań, aby zostałon jak najlepiej wykorzystany. Głównym kierunkiem aktywizacji powinien byćwielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich.