(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Pandemia COVID-19 spowodowała, iż wiele gospodarek wraz z planami budżetowymi na rok 2020 musiały być skorygowane, zaś kolejne planowane budżety np. na rok 2021 muszą być nakreślane z dozą ostrożności. Ten stan rzeczy dotyczy nie tylko Arabię Saudyjską, ale i pozostałe państwa na świecie. Tak wiec, celem niniejszego artykułu jest wyartykułowanie następstw, jakie wyniknęły oraz w przyszłości mogą wynikać z założeń zatwierdzonego przez króla Arabii Saudyjskiej budżetu na rok 2021 mając na uwadze wygenerowania innego poziomu przychodów przy jednoczesnych nieprzewidywalnych wydatkach królestwa saudyjskiego. W tym celu zaproponowano technikę badawczą, jaką jest krytyka, analiza oraz przegląd nie tylko literatury przedmiotu, ale przede wszystkim źródeł internetowych, które są bogate w tej materii ze względu na aktualny temat i nie do końca omówiony przez ekspertów, naukowców w anglojęzycznych lub polskojęzycznych artykułach, rozdziałach lub przyczynkach do dyskusji.