(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Celem artykułu była analiza zjawiska underemployment (niepełnego zatrudnienia) pod względem płci na rynku pracy w Polsce w latach 2005-2019. Postanowiono zbadać czy wśród niepełnozatrudnionych kobiet i mężczyzn zachodzą te same tendencje zmian. Ponadto zestawiono osoby niepełnozatrudnione z osobami zatrudnionymi oraz bezrobotnymi w Polsce, w powyższych latach, aby spojrzeć szerzej na problem badawczy. W pracy wykorzystano proste narzędzia analizy statystycznej, w tym analizy dynamiki zmian, w postaci miary przyrostu względnego o zmiennej podstawie oraz średniego tempa zmian zjawiska w czasie. Przeprowadzone badanie pozwoliło wyznaczyć średnie wartości w poszczególnych latach oraz wskazać okresy o najwyższych oraz najniższych wynikach. Ponadto zastosowane narzędzia umożliwiły wyznaczenie zmian rocznych wśród osób niepełnozatrudnionych, zatrudnionych czy bezrobotnych. W pracy wykorzystano dane z bazy Międzynarodowej Organizacji Pracy oraz dostępną literaturę związaną z przedmiotem pracy, w tym zagraniczną.