(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2023)
Celem artykułu jest charakterstyka oraz przedstawienie istoty tokenów będących cyfrowymi nośnikami wartości dóbr i usług a także tokenizacji i wykształconej na niej tokenomii. Artykuł ma charakter przeglądowy kładącym nacisk na wyjaśnienie tych trzech pojęć oraz wskazania możliwości ich zastosowania w praktyce. W opracowaniu sformułowano następujący problem badawczy: czy, i jeśli tak, to w jaki sposób można wykorzystać tokenizację we współczesnym świecie. Celem znalezienia odpowiedzi na tak sformułowane pytanie wykorzystano, metodę analizy i krytyki źródłowej, metodę studium przypadków oraz metodę dedukcyjną.