(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2024)
Celem badań było przedstawienie wpływu położenia przygranicznego jednostek samorządu terytorialnego na realizowaną przez nie gospodarkę lokalną. Wykorzystano przykład trzech gmin znajdujących się w województwie lubuskim: dwóch gmin miejskich: Gubin i Kostrzyn nad Odrą oraz gminy miejsko-wiejskiej Słubice. W zakresie metod badawczych zastosowano studium przypadku wybranych projektów inwestycyjnych. W oparciu o dane z lat 2017-2021 analizowano wybrane inwestycje w wybranych gminach realizowane we współpracy transgranicznej. Z przeprowadzonych analiz wynika, że położenie przygraniczne pozytywnie wpływa na gospodarkę lokalną badanych gmin. Lokalizacja przygraniczna daje gminom dużo korzyści. Umożliwia szybszy rozwój lokalny, pomaga usprawnić działania władz gminy poprzez wymianę doświadczeń z partnerami z za granicy, a także zachęca lokalnych przedsiębiorców do nawiązania współpracy z przedsiębiorcami działającymi po drugiej stronie granicy.