(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2024)
W artykule zbadano związek przyczynowy pomiędzy różnicą w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn a współczynnikiem aktywności zawodowej kobiet w UE. Po zarysowaniu natury i roli wynagrodzeń w gospodarce, analizowano przyczyny obu zjawisk w ramach różnych szkół myśli ekonomicznej, a także wykorzystano najnowsze dowody i dane empiryczne, aby zaproponować możliwe determinanty zarówno dla GPG, jak i kobiet LFPR, wynikające ze struktury społecznej, a także legislacji. Ponadto wykorzystano analizę regresji danych historycznych w celu znalezienia negatywnego związku między różnicą w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn a wskaźnikiem aktywności zawodowej kobiet oraz omówiono ograniczenia wyników uzyskanych za pomocą modelu. Wreszcie, korzystając z powyższych ustaleń i poprzedniego prawodawstwa, zaproponowano rozwiązania polityczne dla państw i podmiotów prywatnych w kierunku zmniejszania różnic w wynagrodzeniach i LFPR, zgodnie z opinią autora.