(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2024)
Głównym celem artykułu jest ocena zróżnicowania atrakcyjności turystycznej powiatów ziemskim Pomorza Środkowego zlokalizowanych poza Wybrzeżem Morza Bałtyckiego. Podmiotem badań są powiaty z wyłączeniem grodzkich oraz tych, na których obszarze znajdują się gminy nadmorskie, gdyż rozwijają się one bardziej dynamicznie niż reszta regionu. Dane pozyskano z Głównego Urzędu Statystycznego z lat 2014 i 2020, z banku Danych Lokalnych. Do oceny atrakcyjności turystycznej wykorzystano wielowymiarową analizę z wykorzystaniem mierników syntetycznych. Poziom atrakcyjności turystycznej wyznaczono na podstawie trzech działów: środowisko przyrodnicze, dziedzictwo kulturowe oraz infrastruktura turystyczna. Każdemu z działów przyporządkowano wskaźniki cząstkowe. Z przeprowadzonych analiz wynika, że badane powiaty charakteryzują się zróżnicowaniem pod względem atrakcyjności turystycznej, co wpływa na kierunki ich rozwoju.