(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2024)
W artykule poruszono problematykę wydatków konsumpcyjnych gospodarstw domowych z perspektywy młodych konsumentów. Głównym celem badań było zidentyfikowanie wydatków konsumpcyjnych gospodarstw domowych z perspektywy młodych konsumentów. Zakres przedmiotowy obejmował wydatki konsumpcyjne, ze szczególnym uwzględnieniem wydatków na żywność. Zakres podmiotowy to 384 gospodarstwa domowe. Realizacja głównego celu badań nastąpiła za pomocą danych pierwotnych zebranych przy pomocy kwestionariusza ankietowego. Przeprowadzone badania dowiodły, że wydatki i zachowania gospodarstw domowych młodych konsumentów zmieniają się. Zebrane wyniki badań pokazują nam jak kształtują się dochody, wydatki oraz zachowania konsumpcyjne młodych konsumentów.