(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
W artykule zbadane są kluczowe aspekty i zagadnienia działalności inwestycyjnej w Ukrainie w wymiarze krajowym i regionalnym. Wykonana jest szczegółowa analiza dynamiki inwestycji kapitałowych oraz bezpośrednich inwestycji zagranicznych w ciągu ostatniej dekady. Rozpatrzone są główne czynniki hamujące wzrost gospodarczy, jak również wpływ intensywności inwestycji na gospodarkę. Przeprowadzona została analiza ekonometryczna celem wyjaśnienia relacji pomiędzy aktywnością inwestycyjną oraz wzrostem PKB w Ukrainie. Na podstawie wyników analizy został zaproponowany zestaw niezbędnych działań, wprowadzenie których jest potrzebne w celu poprawy sytuacji gospodarczej w Ukrainie i wsparcia dalszego rozwoju.