(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Współczesny światowy rynek materiałów paszowych dla rolnictwa doświadcza dużej zmienności cen. Wzrost cen energii, zwłaszcza węgla i gazu ziemnego, spowodował gwałtowny wzrost kosztów środków produkcji rolnej, w tym nawozów. Produkcja rolna jest ryzykownym biznesem, a zarządzanie różnymi ryzykami stanowi wyzwanie dla rolników. Ryzyko dotyczące produkcji rolnej jest zjawiskiem szczególnie złożonym, nie tylko ze względu na skalę zagrożeń i rozdrobnienie producentów, ale również ze względu na nieprzewidywalną zmienność zjawisk. Instrumenty pochodne mają wartość tylko w środowisku podatnym na zmiany. Korzystanie z tego typu narzędzi w działalności gospodarczej umożliwia podmiotom agrobiznesowym skuteczne zarządzanie ryzykiem cenowym, a jednocześnie stabilizację osiąganych dochodów. Niniejsze badanie koncentruje się głównie na postrzeganiu przez rolników-inwestorów korzyści z inwestycji na rynkach instrumentów pochodnych na produkty rolne. Przeprowadzono test chi-kwadrat, a do oceny związku między wiekiem, płcią, wykształceniem, typem rolnika a korzyściami z inwestycji na rynkach instrumentów pochodnych na produkty rolne w Indiach użyto programu SPSS. Stwierdzono, że w badaniu tym nie stwierdzono związku między zmiennymi niezależnymi i zależnymi, w związku z czym należy opracować politykę uświadamiającą ludziom korzyści, jakie oferują te rynki towarowe.