(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Liczba organizowanych festiwali muzycznych na świecie rośnie. Są to wydarzenia przyciągające liczne grono uczestników, oddziaływujące nie tylko w zakresie społecznym, ale i gospodarczym. Celem badań było określenie społeczno-ekonomicznego znaczenia festiwali muzycznych w Polsce na przykładzie Pol’and’Rock Festival. Wyniki uzyskano za pomocą badania ankietowego z użyciem kwestionariusza. Zakres czasowy badań obejmuje 2023 rok. W artykule korzystano ze źródeł wtórnych (literatura przedmiotu i zasoby Internetu) oraz źródeł pierwotnych (wyniki przeprowadzonych badań). W wyniku przeprowadzonych badań ppotwierdzono hipotezę badawczą, zgodnie z którą, w odniesieniu do organizacji Pol’and’Rock Festival czynniki społeczne, takie jak integracja, atmosfera i dzielenie się pasją, mają większe znaczenie niż czynniki ekonomiczne, takie jak rozwój lokalny, wpływy finansowe czy rozpoznawalność obszaru.