(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2025)
Optymalizacja podatkowa stanowi istotny element zarządzania finansami przedsiębiorstw, umożliwiając minimalizację obciążeń podatkowych w granicach prawa. Celem artykułu jest analiza i ocena obciążeń podatkowych przedsiębiorstw oraz identyfikacja możliwości wyboru formy opodatkowania w dążeniu do optymalizacji podatkowej. W publikacji omówiono definicję, założenia oraz znaczenie optymalizacji podatkowej w kontekście strategii finansowej firm. Przedstawiono cel optymalizacji, a także ryzyka z nią związane. Zawarto wyniki badań sondażowych dotyczących optymalizacji w świadomości przedsiębiorców, przedstawiające tendencję do wybierania szczególnych form działalności w celu pomniejszenia odpowiedzialności podatkowej. Zaprezentowano również postrzeganie i stosowanie optymalizacji podatkowej przez polskich przedsiębiorców, a także zidentyfikowano najczęściej wykorzystywane metody i strategie w tym obszarze. Metody badawcze wykorzystane w artykule to analiza literatury i źródeł internetowych oraz metoda sondażu diagnostycznego (badanie odbyło się w województwie kujawsko-pomorskim i pomorskim, w 2024 roku). Artykuł podkreśla konieczność znajomości obowiązujących przepisów oraz ich odpowiedniego stosowania, aby działania przedsiębiorstw były zgodne z prawem i sprzyjały ich długoterminowemu rozwojowi.