(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2017)
Minione 17 lat to wystarczająco długi okres aby ocenić czy wyeliminowanie województwa koszalińskiego i słupskiego wpłynęło pozytywnie czy też nie na spójność społeczno-gospodarczą regionu środkowopomorskiego. Celem artykułu jest omówienie Pomorza Środkowego w ujęciu historycznym oraz współczesnym. Uwzględniono dostępność komunikacyjną, problem marginalizacji oraz potencjał społeczno-gospodarczy Pomorza Środkowego. Zastosowano analizę piśmiennictwa oraz danych statystycznych GUS.