(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem opracowania była ocena zróżnicowania uwarunkowań demograficznych w Koszalinie i innych wybranych miastach makroregionów północnego i północno - zachodniego w latach 2010 - 2015. Badania dokonano za pomocą miernika syntetycznego, który wyznaczono na podstawie dwunastu cech charakteryzujących najważniejsze aspekty procesów ludnościowych, takie jak ruch naturalny, ruch wędrówkowy i struktura populacji według wieku. W większości badanych miast zmiany mają charakter niekorzystny. Szczególnie pesymistycznie kształtuje się ruch naturalny i struktura ludności.