(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem opracowania jest przedstawienie standardowych wskaźników analizy finansowej, które zostały opublikowane w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wskaźników ekonomiczno – finansowych niezbędnych do sporządzenia analizy oraz prognozy sytuacji ekonomiczno – finansowej samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej. Jest to pierwsza regulacja prawna, która normuje sposób oceny sytuacji ekonomicznej poprzez wybrane wskaźniki zyskowności, płynności, efektywności i zadłużenia podmiotów działających w sektorze opieki zdrowotnej. W pracy dokonano prezentacji wskaźników z rozporządzenia wraz z ich krótką interpretacją. Metody badawcze wykorzystane w pracy to analiza literatury przedmiotu z zakresu rachunkowości, analizy finansowej, finansów i analiza porównań.