(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Konieczność wdrażania zrównoważonej gospodarki leśnej wiąże się ze złożonym podejściem do zasobów leśnych. Pełnią one nie tylko funkcje produkcyjne, ale również ekologiczne i społeczne. Celem badań jest próba oceny aspektów środowiskowych gospodarki leśnej oraz gospodarczego wykorzystanie lasów w Polsce w ujęciu regionalnym. Dane pochodzą z Banku Danych Lokalnych oraz Banku Danych o Lasach (rok bazowy – 2016). Obie analizy przeprowadzono za pomocą metody miernika syntetycznego metodą bezwzorcową. Oba mierniki syntetyczne zestawiono w macierzy, w celu zbadania zależności między nimi. Uzyskano dodatnią zależność, zgodnie z którą województwa charakteryzujące się wyższym poziomem aspektów przyrodniczych gospodarki leśnej cechują jednocześnie wyższym poziomem gospodarczego wykorzystania zasobów leśnych. Regiony o niskich wartościach poziomu aspektów przyrodniczych w dość niskim stopniu wykorzystują gospodarcze możliwości lasów.