(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Innowacyjność stanowi jeden z kluczowych czynników długookresowego wzrostu gospodarczego. W artykule przedstawiono rozwój myśli ekonomicznej związanej z analizą skutków szoków podażowych, w szczególności spowodowanych pojawianiem się nowych technologii. Ponadto omówiono model RBC (Real Business-Cycle), w którym zaburzenia egzogeniczne stanowią główny czynnik zmian koniunkturalnych, a następnie przedstawiono możliwości jego wykorzystania do symulowania wpływu szoków podażowych na wskaźniki agregatowe. Publikacja zawiera też dyskusję dotyczącą tematyki cykli koniunkturalnych, w tym źródeł ich powstawania w kontekście różnych szkół ekonomicznych. W efekcie artykuł stanowi podstawę do analizy możliwego wpływu na gospodarkę wdrażania popularyzującej się obecnie koncepcji Industry 4.0.