(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Głównym celem przeprowadzonych badań naukowych było oszacowanie preferencji studentów rosyjskich w procesie zdobywania wiedzy na wykładach. Artykuł daje odpowiedź na następujące pytanie badawcze: „Jak się uczyć?” w nowoczesnych warunkach. Wyniki są prawdziwymi faktami naukowymi. Statystycznie udowodniono, że studenci Moskiewskiego Pedagogicznego Uniwersytetu Państwowego nie preferują auditory metody nauczania na lekcjach. Wynik statystycznie bardzo wysoko znaczący (99,9%). Wynik badania może być pomocny w pierwszym etapie reformy rosyjskiego szkolnictwa wyższego, w tym do tworzenia programów szkolenia personelu naukowego-pedagogicznego.