(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy wybranych aspektów związanych z procesem planowania przestrzennego. Materia ta zostanie ograniczona do najniższego szczebla j.s.t. jakim są gminy. W zakresie podmiotowym analiza zostanie przeprowadzona na przykładzie jednej z małopolskich gmin jaka jest Chrzanów. Czasookres to aktualnie obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego w gminie miejsko-wiejskiej Chrzanów oraz badania ankietowe przeprowadzone w roku 2018. W artykule zastosowano metodę dogmatyczno-prawną oraz metodę empiryczną - sondażu diagnostycznego; technika: ankietowanie, narzędzie: ankieta w Internecie. Przy opracowaniu artykułu posiłkowano się obowiązującymi aktami prawnymi, wybraną literaturą przedmiotu oraz wynikami przeprowadzonych badań ankietowych. Wnioski z przeprowadzonej analizy powyższego tematu pozwolą na określenie stopnia zainteresowania mieszkańców procedurą oraz założeniami zawartymi w planie zagospodarowania przestrzennego. Podjęto również próbę określenia stopnia oddziaływania planu na obszar gminy.