(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2018)
Przedmiotem artykułu jest koncepcja klastrów, która stanowi ważny element regionalnych systemów innowacji. Klastry jako innowacyjność dla przedsiębiorstw to przede wszystkim współpraca oraz rozwój pomiędzy podmiotami gospodarczymi. Klastry to stosunkowo nowy element, który odgrywa zasadniczą rolę w rozwijaniu możliwości regionalnego biznesu. Celem artykułu jest przedstawienie funkcjonowania klastrów na przykładzie bałtyckiego klastra sEaNERGIA obejmującego województwo zachodniopomorskie i pomorskie. W przeprowadzonych badaniach przyjęto hipotezę, iż klastry mają wpływ na rozwój technologiczny przedsiębiorstw i wdrażane przez nie innowacje oraz na zrównoważony rozwój regionu. Zastosowana metoda badawcza opiera się na analizie literatury naukowej oraz przeglądzie materiałów opublikowanych on-line, poświęconych przedstawionej tematyce. Analizy dowiodły, iż klastry budują pozytywne warunki dla rozwoju nowych i innowacyjnych rozwiązań, wprowadzania na rynek nowych produktów i technologii. Zauważono bardzo dynamiczny rozwój klastrów regionalnych.