(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Województwo warmińsko-mazurskie należy do najmniej przedsiębiorczych i innowacyjnych części Polski. Rozwiązaniem problemu mogą być parki naukowo-technologiczne. Trzy parki technologiczne w województwie warmińsko-mazurskim powstały w najbardziej dynamicznie rozwijających się centrach przedsiębiorczości (w Olsztynie, w Elblągu oraz w Ełku). Wszystkie z nich oferują udostępnienie swoich terenów inwestycyjnych i pomieszczeń oraz specjalistyczne doradztwo. Po kilku latach funkcjonowania trzech parków można zauważyć, że w parkach lokowane są małe przedsiębiorstwa innowacyjne.