(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest usystematyzowanie regulacji prawnych, narodowych i międzynarodowych w obszarach bezpieczeństwa i polityki obronnej Rzeczypospolitej Polskiej oraz uświadomienie czytelnikowi stanu normatywno-prawnego państwa, który aktualnie stwarza wszelkie warunki do kompleksowego uporządkowania spraw bezpieczeństwa i obronności Polski. W artykule uzasadniono potrzebę woli politycznej organów państwa i osób odpowiedzialnych do ciągłości stwarzania warunków dla bezpieczeństwa i obronności w kontekście zrównoważonego rozwoju państwa.